Aankoop Landgoed Weerdesteijn-Kleidijk

Share
lennart

Een grote vlakte vol bramen, brandnetels, modder en veel omgevallen en dode bomen. Het bos is compleet onbegaanbaar en voordat we het hebben aangekocht hebben we alleen een rondje eromheen kunnen lopen.

Niet dat alles op de schop moet: het is nu een heel gevarieerd landgoed met grasland, grienden en prachtige oude eiken en essen. En mede door het dichte struikgewas een schuilplaats voor veel vogels en kleine dieren.

Maar er staan veel essen die last hebben van de essentaksterfte, veel bomen zijn de afgelopen jaren geveld en de aanplant die is gedaan is overwoekerd en nauwelijks onderhouden. Verder is de begroeiing nogal eenzijdig: naast gras, bramen en brandnetels veel meidoorn en sleedoorn.

Het doel voor de komende tijd is – om te beginnen – het landgoed weer enigszins begaanbaar te maken. En daarna de recente aanplant onderhouden, veel nieuwe soorten aan te planten om de biodiversiteit te verhogen, de hoogstamboomgaard te herstellen, aanplanten van nieuw bos in één van de graslanden en het andere grasland te veranderen in een bloemrijke weide.

Het is veel werk en het lijkt een eindelijk project maar Rome is ook niet in 1 dag gebouwd dus we gaan gewoon ergens beginnen en we maken een niet te strakke planning.