Essentaksterfte

Share

Ons bos is voor een groot deel oorspronkelijk een essenproductiebos. Deze essen zijn 50 à 60 jaar geleden dicht op elkaar geplant zodat ze recht omhoog groeien met weinig vertakkingen. Ideaal om planken en balken van te zagen.

Helaas hebben de essen veel last van de essentaksterfte ofwel Hymenoscyphus fraxineus. Het grootste deel van de essen is al verdwenen of ernstig ziek en bij elke storm waaien er weer een aantal essen om. Bij de laatste zware storm Eunice zelfs meer dan 50.

Op het landgoed staan ook een aantal oude eiken, die verder in goede staat zijn, maar die hebben het soms ook zwaar omdat ze opgegroeid zijn in de beschutting van de essen maar nu in de volle wind staan.

Gelukkig hersteld het bos zich wel, met een klein beetje hulp van onze nieuwe aanplant. Op termijn hopen we zo een gezonder en meer divers bos te krijgen.

Deze gigantische es staat nog rechtop maar leeft al een tijdje niet meer.

Tussen de chaos van omgewaaide bomen is ook weer veel nieuw leven. Voor een deel aangeplant in de lelijke (tijdelijke) plastic hoesjes, maar ook spontaan zoals de vlinderstruiken en eiken.

Het pad is weer vrij in ieder geval!